## Arithmatical - Problems on Trains

DIRECTIONS : Problems based on Trains.
6. A train 220 m long is running with a speed of 59 kmph. In what time will it pass a man who is running at 7 kmph in the direction opposite to that in which the train is going? A.  10 sec. B.  12 sec. C.  14 sec. D.  16 sec.
Solution
 Speed of the train = (59 + 7) Kmph = (66 x 5/18) m/sec = (55 / 3 )m/sec = (220 x 3 /55)sec = 12 sec
7. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet ? A.  9 a.m B.  10 a.m C.  10-30 a.m D.  11 a.m
Solution
Distance covered by A in x hours = 20 x km = 25 (x - 1) km = 20x + 25 (x - I) = 110 = 45x = 135

8. A train 108 m long moving at a speed of 50 km / hr crosses a train 112 m long coming from opposite direction in 6 seconds. The speed of the second train is A.  48km/hr B.  54 km/hr C.  66km/hr D.  82km/hr
Solution
Relative speed = (x + 50) km/ hr =(x + 50) x 5/18 m/sec = 250 + 5 x /18]m/sec = (108 + 112) m = 220 m = 220 / (250 + 5x / 18) = 6 = 250 + 5 x= 660 = 82 km/hr.
9. How long does a train 110 metres long running at the speed of 72 km / hr take to cross a bridge 132 metres in length? A.  9.8 sec B.  12.1 sec C.  12.42 sec D.  14.3 sec
Solution
 Speed = (72 x 5/18 )m/sec = 20 m/ sec = (110 + 132) m = 242 m = (242 / 60) sec = 12.1 sec
10. In what time will a train 100 metres long cross an electric pole, if its speed be 144 km/hr? A.  2.5 sec B.  4.25 Sec C.  5 sec D.  12.5 sec
Solution
 Speed = (144 x 5 /18) m/sec = 40 m / sec = (100 /40) sec = 2.5 sec.
Page 2 of 7 1 234567